historie macintosh

Thomas Hancock en Charles Macintosh

Toen Columbus terugkeerde uit het pas ontdekte Amerika verhaalde hij over mensen die speelden met stukken buigzaam materiaal. In 1736 bracht een Franse expeditie uit Zuid-Amerika met rubber beklede stof mee die werd gebruikt om er waterzakken en waterdichte schoenen van te maken. De Engelse uitvinder Thomas Hancock ontdekte in het begin van de 19e eeuw dat rubber smelt als het wordt samengeperst en verandert in een elastisch materiaal bij verhitting met gesmolten zwavel.

De Schot Charles Macintosh, een jassenfabrikant, was zeer geïnteresseerd in de toepassingsmogelijkheden van rubber. Hij werd beroemd door twee lagen stof aan elkaar te kleven met rubbersolutie waardoor zijn jassen waterdicht werden.

Hij was daarmee zo succesvol, dat vandaag de dag het woord ''Macintosh'' in Engeland nog steeds regenjas betekent, merknaam werd soortnaam.

In het oude Macintosh-logo zijn beide uitvinders vertegenwoordigd. Charles Macintosh door zijn naamsvermelding en Thomas Hancock door de haan op de hand. Het logo werd voor het eerst in 1824 gebruikt.